Sitemizdeki İçeriklerin Hepsini Görmek İçin Lütfen Üye Olunuz.
Sitemizdeki İçeriklerin Hepsini Görmek İçin Lütfen Üye Olunuz.
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaSaimbeyli ForumLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap

 

 Saimbeyli Köyleri - Avcıpınarı

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
Safak Yeter
Yönetici
Yönetici
Safak Yeter


Mesaj Sayısı : 350
Forum Seviyesi : 682
Rep Puanı : 0
Kayıt tarihi : 15/05/09
Yaş : 31
Nerden : Adana

Saimbeyli Köyleri - Avcıpınarı Empty
MesajKonu: Saimbeyli Köyleri - Avcıpınarı   Saimbeyli Köyleri - Avcıpınarı I_icon_minitimeC.tesi Mayıs 16, 2009 7:45 am

Avcıpınarı, Adana ilinin Saimbeyli ilçesine bağlı bir köydür.

Tarihi

85 yıllık bir tarihe sahip olan köyümüzün geçmişi Artvin e dayanmaktadır.Atalarımız 1914 yılında Artvinin Yukarı Maden köyünden Ruslar tarafından göçe zorlanırlar.Göç çok zor şarlarda gerçekleşir göçlere ait birçok dramatik hikâyeler vardır.Göç yolu olarak Erzurum Erzincan Sivas Boğazlıyan Sungurlu Everek(Develi)yolu kullannılır.Bu göç altı yedi yıl kadar sürer .Göç esnasında çeşitli yerlerde konaklarlar.Hatta bu bölgelere yerleşmeyi bile düşünmüşler.Terk etmek zorunda kaldıkları vatanlarını çok seven atalarımız o bölgeye benzeyen bir yerleşim yeri bulmak üzere göç devam eder sonunda bugünkü yerleşim yerimiz gelirler 1924 yılında Güzelim köyüne bağlı olarak iskan olurlar.Bu topluluğun ilk muhtarıda dolaysıyla güzelim köyü muhtarı Habip ağadır 1926 yılında Mağara nahiyesi Saimbeyli ilçesine bağlı olarak Avcıpınarı köyü kurulur.İlk Muhtarıda Kahraman Ağa dır Bu gün köyün yerleşim yerinin üst tarafında bulunan pınara avcılar evsin yaparak kanatlı kuşları avlarlarmış ve bu pınarın adı avcılar pınarı olarak telafüz edilmeye başlamış.Bundan sonra bu iki kelime birleşerek bu günkü Avcıpınarı köyü adını alır her ne kadar google earth de ismı AVCIPINAR olarak geçsede köyün adı AVCIPINARI dır.

Kültür

Avcıpınarı köyünün tamamı Artvin yukarı maden kökenlı olduğundan Artvın kültürünü de beraberlerinde getirmişler öerneğin köyde ilk düğünler tulum çalarak yapılırken şimdilerde onun yerini davul zurna ve daha da ileri giderek salon orkestrası ile yapılmaktadır .Köyün tamamı birbirlerine yakın akrabadır içine kapanık bir toplumken şimdiki gençler dişarı açılark bu kapanıklığı aşmışlardır.Dilleri halen Doğu Karadeniz Ahıska Türkleri lehçesi ile konuşmaktadırlar.Bu lehçede yörede Gürcü omadıkları halde Gürcüler diye anılmalarına neden olmuştur. Yukarı Maden'de bizzat Rus ve Gürcülere karşı savaştıkları için göçe zorlanmışlrdır. Kıpçak ve Oğuz Türklerine mensopturlar.Artvinden geldiklerinde ataları, bir cümle kuacak kadar bile bu lısanla ilgileri yoktu .Halende bu lisanla bir cümle kuracak hiç kimse bulunmamaktadır. Avcıpınarı köyünde halen Artvin yöresi gelenek ve göreneklerinin yaşatılmasına çalışılmaktadır.Bu maksatla son yıllarda insanları bir araya toplayarak birlik beraberlik ruhunu geliştirci çalışmalar yapılmaktadır bu kapsamda her yıl Ağustos ayında mısır şenliği adı altında şölenler düzenlenmekte,tiyatral oyunlar sergilenmekte,yöresel yemek yarışmaları yapılmakta ve Doğa yürüyüşü (Treking)Etkinlikleri gerçekleştirilmektedir. Tabi bir gelişim olarak, yeni neslin gelişmesi ile birlikte gelenek ve göreneklerde Adana bölgesi kültürüde yavaşa yavaş topluma hakim olmaya başlamıştır.

Coğrafya

Adana iline 171 km, Saimbeyli ilçesine 17 km Tufanbeyli ilçesine 24 km uzaklıktadır.

İklim

Köyün iklimi; İç Anadolu (KAYSERİ)Bölgesi iklimi ile aynı özellikleri taşımaktadır.Rakım 1400 m.civarındadır.

Nüfus

Yıllara göre köy nüfus verileri
2007 780
2000 228
1997 111

Ekonomi

Köyün ekonomisi tarım,hayvancılık ve ormancılığa dayalıdır.

Muhtarlık

Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.1926 yılından bu yanan kadar çeşitli dönemlerde görev yapan muhtarlarımız. KAHRAMAN AĞA(KALYONCÜ) , VALİ YUSUF (AKBAŞLI), İDRİS ÇAVUŞ (CAMUZ) , MOLLA OSMAN (BALCI), SÜLEYMAN AĞA (USTA), KOTOR ALİ USTA,(TUR) FAZLI HOCA (ÇULHA), HASAN EFENDİ (ALKANLI), SALİH ARICI, OSMAN BALCIOĞLU, AHMET AKBAŞLI, HÜSEYİN GÜNER (İlkokul öğretmeni), YUSUF CAMUZ, HULUSİ TUR, CENGİZ TOPÇU, RAMAZAN USTA' SELAHATTİN TOPÇU'dur

Altyapı bilgileri

Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kapalıdır bunun yanı sıra taşımalı eğitimden de öğrencı sayısı az olduğundan yararlanılmamaktadır. Köyün hem içme suyu şebekesi hem kanalizasyon şebekesi vardır. Ptt şubesi ve ptt acentesi yoktur. Sağlık ocağı yok sağlık evi faal değil. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol asfalt olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.


url=http://tr.wikipedia.org/wiki/Avcıpınarı,_Saimbeyli]Wikipedia'dan Alıntıdır.[/url]
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
http://saimbeylitayfasi.forum.st
 
Saimbeyli Köyleri - Avcıpınarı
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Saimbeyli Köyleri - Çatak
» Saimbeyli Köyleri - Tülü
» Saimbeyli Köyleri - Çeralan
» Saimbeyli Köyleri - Yardibi
» Saimbeyli Köyleri - Çorak

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Saimbeyli :: Saimbeyli Tarihi & Köyleri-
Buraya geçin: